10 ČINJENICA O VAŠIM ZUBIMA KOJE VEROVATNO NISTE ZNALI

Iako je odlazak kod stomatologa relativno moderan fenomen, verovatno niste upoznati sa činjenicom da su ljudi 500 godina p.n.e. koristili pastu za zube. Stari Grci su tad koristili kombinacije alabastera, koralnog praha i gvožđa da bi očistili svoje zube.

10 ČINJENICA O VAŠIM ZUBIMA KOJE VEROVATNO NISTE ZNALI 1

Stomatologija je znatno uznapredovala od tada, pa sada imate niz proizvoda za održavanje oralne higijene znatno prijatnijeg ukusa.Žene se u proseku nasmeju 62 puta u toku dana, dok muškarci svega 8 puta. Deca se za to vreme nasmeju neverovatnih 400 puta.

1. Žene se u proseku nasmeju 62 puta u toku dana, dok muškarci svega 8 puta. Deca se za to vreme nasmeju neverovatnih 400 puta.

2. Zubna gleđ je najtvrđe tkivo u ljudskom organizmu,mnogo  čvršća  čak i od kostiju!

10 ČINJENICA O VAŠIM ZUBIMA KOJE VEROVATNO NISTE ZNALI 2

3. U dentalnom plaku postoji više oko 300 različitih vrsta bakterija, a najodgovornija za karijes zuba je Streptococcus mutans, koja razlaže šećer i drugu hranu u kiseline koje nagrizaju zube.

4. Četkice za zube treba menjati na svaka 2-3 meseca. Pranjem zuba četkicom može se očistiti oko 60% dostupnih zubnih površina, što znači da bi obavezno trebalo upotrebljavati i druga sredstva (interdentalne četkice).

U istraživanju koje je provedeno 34% tinejdžera i 42% odraslih izabralo je četkicu kao prvi izbor od pet izuma bez kojih ne bi mogli da žive.

5. Deca imaju 20 mlečnih (8 sekutića, 4 očnjaka i 8 molara), dok odrastao čovek ima 32 stalna zuba (8 sekutića, 4 očnjaka, 8 premolara i 12 molara).

6. Davne 1846. godine američki stomatolog Viliam Morton prvi je upotrebio anesteziju prilikom ekstrakcije zuba.

7. “Najvredniji zub” na svetu pripada slavnom fizičaru Ser Isaku Njutnu. On je 1816. godine prodat u Londonu za neverovatnih 3,633.00 dolara, što bi u današnjem vremenu iznosilo 35,700.00 dolara.

8. Prema istraživanjima sprovedenim u Americi dobijeni su rezultati prema kojima 50% ispitanika smatra da je osmeh prva stvar koju primete na licu, dok oko 80%  njih nije zadovoljno svojim osmehom.

9. Otisak Vaših zuba jednako je verodostojan kao otisak prsta. Svaka osoba ima svoj individualni otisak zuba, čak ni otisci jednojajčanih blizanaca nisu isti. Takođe, analizom zuba se identifikuju i žrtve različitih nesreća, kada to nije moguće utvrditi putem DNK analize. Verovali ili ne, i Vaš jezik ima jedinstven otisak.

10. Pljuvačka je jako bitna u očuvanju zuba, jer aktivno neutrališe kiseline koje napadaju zube. U toku života prosečan čovek proizvede do 38.000 litara pljuvačke.

Brinite o Vašim zubima, dolazite na redovne preventivne preglede i konsultacije.

10 ČINJENICA O VAŠIM ZUBIMA KOJE VEROVATNO NISTE ZNALI 3

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd