DENTALNI IMPLANTATI – ŠTA MOŽETE OČEKIVATI?

Dentalne implantate, kakve danas poznajemo i koristimo, otkrio je P. I Brenemark. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, tokom istraživanja o kostima otkrio je mogućnost srastanja metalnog implantata sa kosti. 1978. godine, njegovo otkriće je odobreno od strane švedskog ministarstva zdravlja, a već 1982. je bilo prihvaćeno širom sveta.  Danas je bez implantata moderna stomatologija nezamisliva.

DENTALNI IMPLANTATI – ŠTA MOŽETE OČEKIVATI? 1

Dentalni implantat je titanijumski „šraf“ koji se ugrađuje u viličnu kost, sa kojom tokom par meseci oseointegriše (srasta). Najčešće su izrađeni od titanijumske legure i moraju biti biokompatibilni, kako ne bi ugrozili zdravlje pacijenta. Implantat služi kao nosač za krunicu ili most, i predstavlja najsuperiorniju zamenu za nedostajući koren zuba, jer su strukturno i funkcionalno povezani sa kosti.

DENTALNI IMPLANTATI – ŠTA MOŽETE OČEKIVATI? 2

U kojim slučajevima se koriste dentalni implantati?

  • nadoknada jednog zuba
  • nadoknada više zuba
  • nadoknada svih zuba

Cilj je i funkcionalna i estetska rehabilitacija. Gubitak jednog ili više zuba, na prvom mestu uzrokuje poremećaj funkcije žvakanja, a isto tako dovodi i do estetskih problema, što može uticati na samopouzdanje i može stvarati brojne neprijatnosti u svakodnevnoj komunikaciji.

Implantati se oslanjaju isključivo na kost, tako da ako vam nedostaje jedan zub, nema potrebe da se obrađuju Vaši susedni prirodni zubi, oni ostaju netaknuti.

Implantatima je omogućeno da se bezubi pacijenti rehabilituju fiksnim radom (all on 4, mostovi), a mobilne proteze odlaze u istoriju.

Kako se pripremiti za proceduru?

DENTALNI IMPLANTATI – ŠTA MOŽETE OČEKIVATI? 3

 Za početak, treba da posetite Vašeg stomatologa koji će uraditi detaljan klinički pregled, koji je jako važan kako bi se predupredile povrede susednih struktura. Nakon pregleda, verovatno će biti potrebno i odgovarajuće rendgen snimanje ( 3D ili ortopan snimak), da bi se isplanirala intervencija. Na snimku se detaljno analizira stanje preostalih zuba, gustina i količina preostalog koštanog tkiva, da bi se utvrdilo gde tačno implantat treba da bude postavljen, i na osnovu snimka doktor pravi detaljan plan terapije. Nakon što dogovorite plan terapije, zakazujete termin za Vašu intervenciju.

Možete očekivati da će Vam stomatolog prepisati i antibiotike, par dana pre intervencije ili nakon intervencije, kao i rastvor za ispiranje usta sa hlorheksidinom (Perioplus, Curasept, itd.).

Šta očekivati u samoj proceduri ?

Procedura sa dentalnim implantatima obično ide u dve faze.

Sve počinje samom ugradnjom implantata, u prvoj fazi, kada stomatolog na početku intervencije daje lokalnu anesteziju, tako da Vi ne osećate nikakav bol. Zatim se pravi rez na Vašim desnima, implantat ugrađuje u kost, i na kraju se sve zatvara tako da je implantat (u najvećem broju slučajeva) potpuno prekriven desnima. Ugradnja prosečno traje 10-ak minuta po implantatu.

Odmah nakon intervencije se vraćate uobičajenim aktivnostima, i oporavljate kod kuće, uz detaljna uputstva koja dobijate na Klinici. Već nakon par meseci (obično 2-3) dolazite za drugu fazu, što daje dovoljno vremena procesu oseointegracije (srastanje implantata sa kosti).

DENTALNI IMPLANTATI – ŠTA MOŽETE OČEKIVATI? 4

Nakon što stomatolog proveri da li Vaši implantati mogu da se opterete, počinje se sa procesom izrade zubne nadoknade na implantatu (krunica, most, all on 4/6, itd.). Na implantat se postavlja suprastruktura, koja će nositi buduću nadoknadu, uzimaju se otisci i počinje procedura druge, protetske faze. Nakon toga, dolazite na zakazane probe na kojima ćete  videti kog će oblika i boje biti buduća nadoknada. Druga faza obično traje 7-10 dana, u zavisnosti od vrste rada.

Kako održavati higijenu sa implantatima?

Dentalni implantati zahtevaju dobru higijenu, a sam način održavanja je isti kao i sa prirodnim zubima. Bitna je upotreba mekane četkice za zube, kao i interdentalnih četkica ili Waterpik aparata, koji je svakako naša preporuka. Neophodne su redovne kontrole kod Vašeg stomatologa na 4-6 meseci. Dentalni implantati ne mogu da razviju karijes, ali zato može da dođe do zapaljenja tkiva koja okružuju implantat, i veoma je važno da se održava redovna, temeljna higijena.

DENTALNI IMPLANTATI – ŠTA MOŽETE OČEKIVATI? 5

Dentalni implantati, kao najsuperiornija zamena za zub, jesu naša apsolutna preporuka, ukoliko su indikovani u Vašem slučaju.

Zakažite Vaš termin za detaljan pregled i prepustite se u sigurne ruke spec. Dr Lazara Jovanovića, iskusnog oralnog hiruga i implantologa, instruktora i predavača za Zimmer Biomet implantni sistem.

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd