Blog
Kako šećeri i gazirana pića utiču na vaše zube?
Ukoliko pripadate većini naše populacije, danas ste popili neko zaslađeno piće, a to je verovatno bio gazirani sok. Konzumiranje zaslađenih bezalkoholnih pića povezano je sa gojaznošću, dijabetesom i povećanjem telesne težine. Opšte je poznato da su šećeri štetni za Vaše zube, ali nije baš uvek bilo tako. Zapravo, kada je Aristotel, u staroj Grčkoj prvi uočio da slatka hrana uzrokuje karijes, niko mu nije verovao.
Ali danas, napretkom nauke, sa sigurnošću možemo da kažemo – šećer uzrokuje karijes.
Šećer privlači “loše” bakterije i snižava PH vrednost u vašim ustima
Šećer deluje kao magnet za loše bakterije. One se “hrane” šećerom i formiraju dentalni plak koji je tanak i lepljiv i nalazi se na površini Vaših zuba. Ukoliko se plak ne ukloni redovnom oralnom higijenom, u ustima se stvara “kisela” sredina, koja je pogodna za razvoj karijesa. Kada ph padne ispod 5.5, dolazi do rastvaranja minerala i oštećenja zubne gleđi. Na početku, to su blaga površinska oštećenja, ali vremenom postaju sve veća, i na kraju se stvara karijes.
Loše navike u ishrani koje uzrokuju karijes
Najnovija istraživanja, ukazala su na određene navike u ishrani koje pojačavaju rizik od nastanka karijesa.
Konzumiranje visoko zašećerene hrane
Česta konzumacija hrane koja sadrži velike količine šećera produžava vreme u kom su Vaši zubi izloženi štetnim efektima kiselina, koje uzrokuju nastanak karijesa.
Nedavna studija, izvedena među decom školskog uzrasta pokazala je da su deca koja često konzumiraju slatkiše i čips, imala četiri puta veću verovatnoću da imaju karijes zuba, od dece koja nemaju tu naviku.
Saveti za borbu protiv karijesa
Postoje određeni faktori i navike koji mogu usporiti napredak karijesa:
ZAKLJUČAK