Blog

Published On: 28/01/2021

Kako šećeri i gazirana pića utiču na vaše zube?

Ukoliko pripadate većini naše populacije, danas ste popili neko zaslađeno piće, a to je verovatno bio gazirani sok. Konzumiranje zaslađenih bezalkoholnih pića povezano je sa gojaznošću, dijabetesom i povećanjem telesne težine. Opšte je poznato da su šećeri štetni za Vaše zube, ali nije baš uvek bilo tako. Zapravo, kada je Aristotel, u staroj Grčkoj prvi uočio da slatka hrana uzrokuje karijes, niko mu nije verovao.
Ali danas, napretkom nauke, sa sigurnošću možemo da kažemo – šećer uzrokuje karijes.

Šećer privlači “loše” bakterije i snižava PH vrednost u vašim ustima

Šećer deluje kao magnet za loše bakterije. One se “hrane” šećerom i formiraju dentalni plak koji je tanak i lepljiv i nalazi se na površini Vaših zuba. Ukoliko se plak ne ukloni redovnom oralnom higijenom, u ustima se stvara “kisela” sredina, koja je pogodna za razvoj karijesa. Kada ph padne ispod 5.5, dolazi do rastvaranja minerala i oštećenja zubne gleđi. Na početku, to su blaga površinska oštećenja, ali vremenom postaju sve veća, i na kraju se stvara karijes.

Loše navike u ishrani koje uzrokuju karijes

Najnovija istraživanja, ukazala su na određene navike u ishrani koje pojačavaju rizik od nastanka karijesa.

Konzumiranje visoko zašećerene hrane

Česta konzumacija hrane koja sadrži velike količine šećera produžava vreme u kom su Vaši zubi izloženi štetnim efektima kiselina, koje uzrokuju nastanak karijesa.

Nedavna studija, izvedena među decom školskog uzrasta pokazala je da su deca koja često konzumiraju slatkiše i čips, imala četiri puta veću verovatnoću da imaju karijes zuba, od dece koja nemaju tu naviku.

blog o šećerima i karijesu lavin beograd
  • Zašećerena i kisela pića

    Najčešći izvor “tečnih” šećera jesu sokovi, sportska pića i energetska pića. Pored šećera, ova pića sadrže visoku koncentraciju kiselina, koje uzrokuju karijes.

    Jedna velika studija u Finskoj, pokazala je da konzumiranje 1-2 slatka pića dnevno povećava karijes rizik za čak 31%. Ukoliko konzumirate više od dva soka dnevno, rizik da izgubite 6 zuba se utrosturčava. Srećom, ukoliko smanjite unos šećera na manje od 10% kalorijskog unosa u toku dana, značajno smanjujete rizik od karijesa.

  • Lepljiva hrana

    Lepljiva hrana poput bombona, karamela, lizalica takođe je povezana sa karijesom zuba. Posebno je štetna zbog dužeg zadržavanja u ustima, šećeri se postepeno oslobađaju, dajući štetnim bakterijama dosta vremena da proizvode kiseline i oštećuju gleđ zuba.

Saveti za borbu protiv karijesa

Postoje određeni faktori i navike koji mogu usporiti napredak karijesa:

  • Pravilna ishrana

    Preporučujemo unos celih žitarica, svežeg voća i povrća i mlečnih proizvoda. Takođe, ukoliko konzumirate sokove i slatkiše, preporučujemo da to bude nakon ručka. Uz unos sokova, poželjno je koristiti slamčicu.

  • Smanjen unos šećera

    Preporučujemo da šećer i grickalice unosite povremeno, a ukoliko pijete gazirane sokove ili energetska pića, popijte ih u što kraćem vremenskom roku.
    A kao piće izbora, svakako je voda ta koju ništa ne može da zameni.

  • Dobra oralna higijena

    Potrebno je prati zube minimum dva puta dnevno, ujutru odmah nakon ustajanja pre doručka i uveče neposredno pred spavanje. Od pomoći mogu biti i paste za zube sa fluoridima, koje pomažu gleđi u odbrani od štetnih bakterija.

    I kao najbitniji faktor – redovne posete stomatologu 2 puta godišnje.

ZAKLJUČAK

Budite oprezni sa količinom šećera koju unosite u toku dana, to prenesite i na svoju decu.