KAKO ŠEĆERI I GAZIRANA PIĆA UTIČU NA VAŠE ZUBE?
Ukoliko pripadate većini naše populacije, danas ste popili neko zaslađeno piće, a to je verovatno bio gazirani sok. Konzumiranje zaslađenih bezalkoholnih pića povezano je sa gojaznošću, dijabetesom i povećanjem telesne težine. Opšte je poznato da su šećeri štetni za Vaše zube, ali nije baš uvek bilo tako. Zapravo, kada je Aristotel, u staroj Grčkoj prvi uočio da slatka hrana uzrokuje karijes, niko mu nije verovao.

Ali danas, napretkom nauke, sa sigurnošću možemo da kažemo – šećer uzrokuje karijes.
ŠEĆER PRIVLAČI “LOŠE” BAKTERIJE I SNIŽAVA PH VREDNOST U VAŠIM USTIMA
Šećer deluje kao magnet za loše bakterije. One se “hrane” šećerom i formiraju dentalni plak koji je tanak i lepljiv i nalazi se na površini Vaših zuba. Ukoliko se plak ne ukloni redovnom oralnom higijenom, u ustima se stvara “kisela” sredina, koja je pogodna za razvoj karijesa. Kada ph padne ispod 5.5, dolazi do rastvaranja minerala i oštećenja zubne gleđi. Na početku, to su blaga površinska oštećenja, ali vremenom postaju sve veća, i na kraju se stvara karijes.
LOŠE NAVIKE U ISHRANI KOJE UZROKU KARIJES
Najnovija istraživanja, ukazala su na određene navike u ishrani koje pojačavaju rizik od nastanka karijesa.
Konzumiranje visoko zašećerene hrane
Česta konzumacija hrane koja sadrži velike količine šećera produžava vreme u kom su Vaši zubi izloženi štetnim efektima kiselina, koje uzrokuju nastanak karijesa.
Nedavna studija, izvedena među decom školskog uzrasta pokazala je da su deca koja često konzumiraju slatkiše i čips, imala četiri puta veću verovatnoću da imaju karijes zuba, od dece koja nemaju tu naviku.

- Zašećerena i kisela pića.
Najčešći izvor “tečnih” šećera jesu sokovi, sportska pića i energetska pića. Pored šećera, ova pića sadrže visoku koncentraciju kiselina, koje uzrokuju karijes.
Jedna velika studija u Finskoj, pokazala je da konzumiranje 1-2 slatka pića dnevno povećava karijes rizik za čak 31%.
Ukoliko konzumirate više od dva soka dnevno, rizik da izgubite 6 zuba se utrosturčava.
Srećom, ukoliko smanjite unos šećera na manje od 10% kalorijskog unosa u toku dana, značajno smanjujete rizik od karijesa.
- Lepljiva hrana
Lepljiva hrana poput bombona, karamela, lizalica takođe je povezana sa karijesom zuba. Posebno je štetna zbog dužeg zadržavanja u ustima, šećeri se postepeno oslobađaju, dajući štetnim bakterijama dosta vremena da proizvode kiseline i oštećuju gleđ zuba.
SAVETI ZA BORBU PROTIV KARIJESA
Postoje određeni faktori i navike koji mogu usporiti napredak karijesa:
- Pravilna ishrana
Preporučujemo unos celih žitarica, svežeg voća i povrća i mlečnih proizvoda.
Takođe, ukoliko konzumirate sokove i slatkiše, preporučujemo da to bude nakon ručka. Uz unos sokova, poželjno je koristiti slamčicu.

- Smanjen unos šećera
Preporučujemo da šećer i grickalice unosite povremeno, a ukoliko pijete gazirane sokove ili energetska pića, popijte ih u što kraćem vremenskom roku.
A kao piće izbora, svakako je voda ta koju ništa ne može da zameni.
- Dobra oralna higijena
Potrebno je prati zube minimum dva puta dnevno, ujutru odmah nakon ustajanja pre doručka i uveče neposredno pred spavanje. Od pomoći mogu biti i paste za zube sa fluoridima, koje pomažu gleđi u odbrani od štetnih bakterija.
I kao najbitniji faktor – redovne posete stomatologu 2 puta godišnje.
ZAKLJUČAK
Budite oprezni sa količinom šećera koju unosite u toku dana, to prenesite i na svoju decu.
