Dečija stomatologija

Briga o zdravlju zuba najmlađih pacijenata

REDOVNO KOD STOMATOLOGA, OD MALIH NOGU

Stomatolog ima važnu ulogu u tome kakav će dete imati odnos prema zdravlju zuba. Redovan pregled je važan za mališane kako bi se na vreme otkrile i otklonile određene nepravilnosti i sprečilo nastajanje karijesa. Stručni tim Lavin Dental Clinic će vašim najmlađima svojom pažnjom i strpljenjem pokazati da odlazak kod stomatologa nije strašan.

Prva poseta
stomatologu

Prva poseta stomatologu preporučuje se do detetovih 12 meseci, odnosno najkasnije 6 meseci pošto je izašao prvi mlečni zub. Ovaj pregled je važan kako bi se roditelji edukovali o daljem zdravlju zuba svoje dece. Takođe, na ovaj način se detetu od malena razvija pozitivan odnos prema zubaru i stvara navika nege zuba.

Karijes
mlečnih zuba

Usled bolesti majke u trudnoći, ili kao posledica loših navika (unosa zaslađene hrane, sokova i drugih napitaka), karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano. Važno je tretirati ga kako ne bi došlo do brzog širenja. Karijes se lako širi na veći broj zuba zbog karakteristika mlečnih zuba koji imaju znatno slabiju gleđ od stalnih zuba.

Stalni zubi

U periodu šeste i sedme godine pojavljuju se prvi stalni zubi. Ova vremenska odrednica podleže individualnim varijacijama. Najpre se javljaju kutnjaci (šestice) i to najčešće u donjoj vilici. Dešava se da ni sami roditelji ne znaju da je njihovom mališanima iznikao pomenuti zub, jer njemu ne prethodi ispadanje zuba već on jednostavno nastavi zubni niz.

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd