Ortodoncija

Preventivna
metoda za
očuvanje zuba

lepota i zdravlje zuba

Ortodoncija je jedna od najboljih preventivnih metoda koja doprinosi očuvanju zuba. Ortodontskim aparatima se vrši blagi pritisak na zube, kojim se zubi pomeraju u pravilan položaj. Na ovaj način postižu se trajna estetska i funkcionalna poboljšanja i stvaraju se uslovi za pravilno održavanje oralne higijene, a samim tim se sprečava nastanak karijesa i paradontopatije.

Nekada se ova terapija vezivala za adolescentski period, što danas nije slučaj. Danas je ona prilagođena za svakoga i životna dob ni na koji način ne utiče na nju.

Fiksna ortodontska terapija

Fiksni aparat je pričvršćen za zube, nosi se sve dok traje terapija i ne može se skinuti po želji. Postavljanje fiksnog aparata traje oko 45 minuta po vilici i nije bolno. Nakon toga sledi period adaptacije, kada pacijent može da oseti izvesne nelagodnosti. Nošenje fiksnog aparata najčešće traje dve godine. U tom periodu pacijent mora prilagoditi svoje navike, naročito kada je izbor hrane u pitanju.

Mobilna ortodontska terapija

Mobilni aparat je vrsta proteze za ispravljanje zuba koji se ne nosi stalno i nije pričvršćen za zube. Namenjen je deci u razvoju, uglavnom do 12. godine. Aparat se nosi minimum 14 sati dnevno (najčešće noću i nekoliko sati u toku dana) i pogodan je da ga pacijenti sami stavljaju i skidaju.
Mobilnim aparatom se započinje prva faza terapije kojom se ispravlja položaj vilice, a onda se fiksnim aparatom nastavlja terapija ispravljanja položaja zuba.

Terapija folijama

Terapija folijama predstavlja najnoviju tehnologiju u oblasti ortodoncije. Ovaj tretman je alternativa fiksnom aparatu i uključuje upotrebu serije providnih šablona napravljenih na osnovu otiska, koji pokrivaju celu površinu zuba i polako ih ispravljaju. Pored toga što su estetski prihvatljivije jer se uopšte ne vide, one sa sobom nose i druge pogodnosti kao što su lakše održavanje, bolja je higijena usta, sila koja deluje na zube raspoređena je celom površinom zuba, a ne samo na bravicama.

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd