BEZMETALNE VS METALO-KERAMIČKE KRUNICE?

Krunice (u narodu poznate kao ,,navlake”), izrađuju se kad je u većoj meri destruisan prirodni zub zbog karijesa ili traume, usled krezubosti, nezadovoljstva oblikom, položajem ili bojom prirodnog zuba.

BEZMETALNE KRUNICE

Bezmetalne krunice predstavljaju trenutno najkvalitetniju i estetski najsuperiorniju zubnu nadoknadu u stomatologiji. Postoji više vrsta bezmetalnih krunica, a trenutno najzastupljenije su cirkonia bezmetalne krunice.

Kao osnov za bezmetalne cirkonia krunice koristi se kristal cirkonijum otkriven davne 1789. godine. Ima veliku čvrstoću, otpornost i modul elastičnosti, koristio se čak i u svemirskim tehnologijama. Danas dominira kao materijal za izradu krunica i mostova.

BEZMETALNE VS METALO-KERAMIČKE KRUNICE? 1

Zašto bezmetalne cirkonia krunice?

  • Biokompatibilne su – nema štetnih dejstava na Vaše desni, zube i organizam.
  • Veoma su jake i postojane.
  • Imaju neuporedivo bolju estetiku – posebno multilejer cirkonia, koja se u našoj klinici primenjuje.
  • Olakšano čišćenje i teže nakupljanje dentalnog plaka – bezmetalne krunice su visoko polirane i bez pukotina, što onemogućuje nakupljanje dentalnog plaka, uz adekvatnu higijenu, naravno.
  • Nema prebojavanja desni – nema više lividnih rubova uz desni

Procedura izrade cirkonia krunica je u našoj ordinaciji brza, bezbolna i jednostavna. Sve se radi u lokalnoj anesteziji, nakon završene prepapracije zuba  i uzimanja otisaka, dalja procedura se odigrava u laboratoriji i radi se skeniranje 3D skenerom i pristupa kompjuterskoj izradi krunica sto omogućava visoku preciznost. Ceo process traje 5-7 dana.

Otisci se zatim šalju u laboratoriju gde se radi skeniranje 3D skenerom i zatim pristupa kompjuterskoj izradi krunica, sto omogućuje visoku preciznost. Nakon toga sledi par proba, i onda definitivno cementiranje. Ceo process traje 5-7 dana.

METALOKERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI

Metalokeramičke krunice sastoje se iz metalne konstrukcije i keramike koja u potpunosti prekriva metalnu osnovu.

BEZMETALNE VS METALO-KERAMIČKE KRUNICE? 2

Proces ugradnje metalokeramičke krunice

Nakon što se lekar i pacijent odluče za ovu vrstu nadoknade, pacijentu sledi preparacija zuba. Vrhunska stručnost, iskustvo i timski rad u našoj ordinaciji doprinose tome da ova faza bude što manje neprijatna i potpuno bezbolna.

Posle brušenja zuba uzimaju se otisci preostalog dela zuba i šalju u laboratoriju na izradu metalne konstrukcije. Pacijentu se izrađuje privremena krunica, izgleda poput prethodno zbrušenog zuba.

Nakon probe metalne konstrukcije, sledi proba keramike u kojoj se proveravavaju ležanje, funkcionalnost i izgled nadoknade, i u sledećoj etapi se dobija glazirana krunica (most).

Celokupna procedura izrade metalokeramičkih krunica traje 5-7 dana.

Zašto metalokeramičke krunice?

  • Postojana je trajnost nadoknade;
  • Rešava se problem krezubosti;
  • Odlična su zamena postojećih defektnih ispuna (naročito kod bočnih zuba);
  • Postoji mogućnost promene oblika, boje i položaja zuba;
  • Cena

Nedostatak metalokeramičkih krunica jeste pojavljivanje lividnog ruba u predelu desni. Zbog toga nije preporučljiva njihova izrada u estetskoj regiji.

Kako održavati metalokeramičke krunice?

Preporučuje se upotreba mekih četkica, više puta dnevno, laganim pokretima.  Uz pravilnu tehniku oralne higijene i redovne posete stomatologu ovaj tip  nadoknada može trajati dugi niz godina.

Ako ste u mogućnosti toplo preporučujemo bezmetalne krunice u odnosu na metalokeramičke, kako zbog zdravlja vaših desni, tako i zbog znatno bolje estetike samih zuba.

Bezmetalne krunice su ulaganje u vašu budućnost i zdravlje, koje će vam se sigurno isplatiti!

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd