UMNJACI – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NJIMA

Umnjaci predstavljaju osmi zub u vilici od medijalne (središnje) linije, poznati su i pod drugim nazivom kao „treći kutnjak”. Rastu na četiri mesta u vilicima, a s obzirom na to da rastu poslednji, nazivaju se i zubima mudrosti. Njihovo vreme nicanja je od 17-25. godine, predstavljaju ostatak evolucije koji je ljudima bio potreban za mlevenje i drobljenje tvrde hrane i danas su zbog načina ishrane izgubili svoju svrhu.

Glavni problem vezan za umnjake jeste nemogućnost njihovog potpunog nicanja, tj. pojava tzv.impakcija ili poluimpakcija tih zuba. Impaktiran zub podrazumeva zub koji nije iznikao zato što mu je normalan put nicanja ometen ili blokiran nekom preprekom. Poluimpaktiran zub je delimično vidljiv u usnoj duplji, a delimično je prekriven mekim tkivom.

Umnjaci često guraju susedne zube i prave los raspore zuba u vilici. U takvim slučajevima, neophodno ih je  izvaditi što pre, kako bi se sprečili potencijalni problemi.

UMNJACI – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NJIMA 1

KOMPLIKACIJE KOJE MOGU IZAZVATI UMNJACI:

  • Perikoronitis – predstavlja zapaljenje gingive oko poluimpaktiranog zuba, ova komplikacija je najčešće vezana za poluimpaktirane donje umnjake. Krunica ovih zuba se nalazi izvan kosti, ali je prekrivena mekim tkivom i samim tim je otežano čišćenje zuba, na tom mestu se češće zadržavaju hrana i bakterije i manifestuje se upalom različitog intenziteta. Jak bol, otok i crvenilo desni ove regije, samo su neki od simptoma perikoronitisa, a mogu biti praćeni i povišenom temperaturom, otežanim otvaranjem usta i uvećanim regionalnim limfnim čvorovima. Kada se ovi simptomi jave, potrebno je početi sa antibiotskom terapijom i izvaditi zub u najkraćem vremenskom roku.
UMNJACI – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NJIMA 2
  • Karijes – teško ih je čistiti i vrlo brzo se kvare;
  • Stvaranje parodontalnog džepa oko susednog zuba – jedna od najčešćih komplikacija, naročito ukoliko se radi o poluimpaktiranom zubu;
  • Resorpcija korena susednog zuba – usled pritiska umnjaka na koren susednog zuba;
  • Patološki procesi – oko impaktiranog zuba je prisutan njegov folikul, od koga može nastati odontogena cista ili odontogeni tumor.
  • Bol – pritiskom na nerv, impaktiran zub može izazvati ovu komplikaciju.
  • Stvaranje ortodontskih nepravilnosti – Impaktirani i poluimpaktirani zubi vrše konstantan pritisak na ostale zube i usled toga, može doći do pomeranja ostalih zuba – dolazi do ortodontskih nepravilnosti zubnih lukova.

HIRURŠKA EKSTRAKCIJA UMNJAKA

Nakon uspostavljanja dijagnoze, analize rendgen snimka i kliničkog pregleda, planira se sama intervencija.

Hirurška ekstrakcija umnjaka radi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Potrebno je da dođete što opušteniji, samim tim će intervencija kraće trajati. Nakon što doktor izvadi zub i ušije ranu, potrebno je izbegavati hranu dok ne popusti anestezija i  tog dana ne treba da konzumirate ništa toplo. Nakon intervencije ordinira se antibiotska terapija,kao i analgetici i lekovi protiv oticanja.

Nakon 7 dana je potrebno doći za uklanjanje konaca.

UMNJACI – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NJIMA 3

Ukoliko niste sigurni da li su Vaši umnjaci za ekstrakciju, zakažite konsultacije i pregled kod spec. Dr Lazara Jovanovića .

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd