DIGITALNA STOMATOLOGIJA – OTISAK – DIGITALNI PROTOKOL

Jeste li se ikad zapitali kako naši zubni tehničari izrađuju lepe krunice ili vinire koji savršeno odgovaraju Vašim zubima? Naravno, iza svega stoji prvenstveno iskustvo, talenat i  posvećenost naših tehničara. Međutim, sve bi to bilo nemoguće, da ne postoji precizan otisak vaših zuba na osnovu koga se rade krunice, mostovi, viniri, kao i radovi na implantatima – mostovi, all on four itd.

DIGITALNA STOMATOLOGIJA - OTISAK - DIGITALNI PROTOKOL 1

Šta su to otisci?

Otisak predstavlja reprodukciju u negativu zuba gornje, donje vilice i drugih oralnih tkiva. Postoji više tipova otisaka, ali osnovna podela je na digitalni i konvencionalni otisak.

Konvencionalni otisak  se uzima kašikom u koju se aplikuju otisni materijali. Pravilan izbor materijala i tehnike otiskivanja je u konvencionalnoj tehnici jako važan za preciznost buduće zubne nadoknade. U tom postupku postoji mnogo faktora koji utiču na preciznost otiska i postoji veća mogućnost u nastanku grešaka.

Poželjno je da otisni materijali zadovoljavaju određene uslove, od kojih su najvažniji: preciznost, dimenzionalna stabilnost, elastičnost, kompatibilnost, neškodljivost – netoksičnost i antialergenost, ugodnost za pacijenta – ugodan ukus i miris, prikladno vreme vezivanja. 

Digitalni otisak je otisak koji se izrađuje  skeniranjem zuba i okolnih mekih tkiva, uz pomoć intraoralnih skenera namenjenih isključivo u tu svrhu, bez upotrebe kašika i otisnih materijala. Skeniranje je jednostavno, brzo i bezbolno, dok stomatolog skenira Vaše zube, na ekranu se stvara prikaz zuba u stvarnom vremenu, i Vi možete da pratite ceo proces. Ovim procesom je mogućnost bilo kakve greške svedena na minimum.

Zašto digitalni otisak?

  • Udobnost za pacijenta – smatra se jednom od njegovih najvećih prednosti. Istraživanja pokazuju da se najveći procenat pacijenata odlučuje za digitalni otisak naspram konvecionalnog, uzimajući u obzir miris, osetljivost gingive, refleks povraćanja te otežano disanje tokom postupka.
  • Vreme skeniranja je relativno kratko – intraoralno skeniranje traje u proseku 4 minuta, za razliku od konvencionalnog koje traje oko 10 minuta
  • Tačnost  i preciznost – mogućnost greške je svedena na minimum
  • Prenos podataka putem interneta – podaci se odmah prebacuju u dentalnu tehniku, što omogućava trenutnu laboratorijsku kontrolu i efikasniji i precizniji rad
  • Digitalna baza podataka – omogućava nam da brzo i lako imamo pregled svih prethodnih dijagnostičkih procedura i tretmana, stari kartoni i papiri odlaze u istoriju.
DIGITALNA STOMATOLOGIJA - OTISAK - DIGITALNI PROTOKOL 2

Nove tehnologije, a između ostalog i digitalno otiskivanje, omogućavaju stomatolozima da sve sagledaju iz druge perspektive i znatno preciznije nego što je to bilo ranije.

Zbog svega navedenog, u našoj klinici sada imate mogućnost digitalnog otiskivanja  Vaših zuba , kao i korišćenja svih drugih prednosti digitalne stomatologije.

Zakažite Vaš termin i uverite se sami!

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd