Fasete ili viniri – sve što treba da znate o njima

Fasete ili viniri predstavljaju revolucionarno otkriće na polju estetske stomatologije kojim su omogućene potpune transformacije osmeha sa minimalnim ili u nekim slučajevima, nikakvim brušenjem prirodnih zuba. Lepi i zdravi zubi jesu odraz brige o sebi i utiču na naše samopouzdanje. Ukoliko želite da promenite  oblik ili boju, bez izbeljivanja zuba, savršeno rešenje za to jesu fasete.

Fasete ili viniri – sve što treba da znate o njima 1

Pionirom i začetnikom faseta, kakve mi danas znamo, smatra se dr Charles Pincus.

 Želja da se na brzinu ulepšaju osmesi, tadašnjih velikih holivudskih zvezda 30-ih  godina dvadesetog veka, dovela je do kreacije tankih faseta koje su za zube fiksirane prahom za adheziju proteza.

U narednim decenijama, nizom otkrića vezanih za stomatološke materijale, kao i dizajnom pripreme zuba, došli smo do modernih faseta  koje na neinvazivan način značajno ulepšavaju osmeh.

Zubne fasete predstavljaju estetske nadoknade koje prekrivaju prednju površinu zuba.

Mogu biti izrađene od:

 • KOMPOZITA
 • KERAMIKE ( posebna vrsta keramičkih faseta su LUMINIRI )

KOMPOZITNE FASETE

Kompozitne fasete se izrađuju u jednoj poseti stomatologu. Ukoliko su fasete potrebne na malom broju zuba ili kao prelazno rešenje dok se ne steknu uslovi (najčešće finansijski) za izradu keramičkih faseta.

Imaju veću predispoziciju za prebojavanje, zbog karakteristika samog materijala, što naravno, uvek zavisi od  Vašeg životnog stila i navika (konzumiranja obojenih pića, kafe, cigareta, itd.), kao i pravilne oralne higijene.

KERAMIČKE (PORCELANSKE) FASETE

U najvećem broju slučajeva naša preporuka su keramičke fasete. Napredak i razvoj keramike, izvanrednih estetskih karakteristika omogućio je stomatološoj struci da kreira novi osmeh.

Keramičke fasete jesu tanke keramičke ljuspice, koje prekrivaju spoljašnju površinu zuba, menjajući boju, oblik ili položaj zuba. Vrlo su tanke, pa svetlost može da se prelama gotovo isto kao kroz gleđ zuba, samim tim estetski deluju prirodnije.  Zbog samih svojstava materijala, daju osmehu neverovatno sjajan i blistav izgled.

Fasete ili viniri – sve što treba da znate o njima 2

LUMINIRI

Luminiri su keramičke ljuspice za koje nisu potrebna dodatna brušenja zuba( non-prep vineer). Vrlo su tanki, velike čvrstoće, a samo postavljanje je brzo i bezbolno. Njima se značajno mogu prikriti postojeći nedostatci.

Osnovna razlika između vinira i luminira je u materijalu od koga su izrađeni. Luminiri su izliveni od posebne vrste keramike koja ih čini izdržljivijim, a ujedno i tanjim od klasičnih vinira. Njihova najveća prednost je što ne zahtevaju prethodnu preparaciju zuba.

Fasete ili viniri – sve što treba da znate o njima 3

Kada se izrađuju keramičke fasete?

 1. Ako se želi promeniti boja zuba

  Boju zuba mogu menjati u slučajevima intenzivnih prebojenosti zuba: tretraciklinske prebojenosti, fluroza. Takođe se primenjuju kod prebojavanja depulpisanih zuba (izvađen živac), promene boje usled starenja ili velikih crnih plombi. Beljene zuba može dati privremene rezultate, međutim smatra se da su keramičke fasete bolje rešenje koje daje estetski kvalitetnije i dugotrajnije rezultate.

 2. Ako je potrebno promeniti oblik i položaj zuba

  Promena položaja zuba, rotirani zubi, dijasteme (razmaci između zuba), zubi sa pukotinama,  –  mogu se uspešno rekonstruisati keramčkim fasetama.

 3. Kada postoje funkcionalni razlozi

  Otvoren zagrižaj, gubitak zagrižajnih ili međuzubnih kontakata – još uvek se eksperimentalno pokušava rešiti fasetama

 4. Kada je potrebno produžiti kratke ili polomljene zube

  Skraćeni zubi su indikovani za planiranje keramičkih faseta

Kako se održavaju fasete ?

Redovne kontrole i uklanjanje naslaga su neophodni.

Oralna higijena koju sprovodite sami kod kuće podrazumeva upotrebu čektica sa mekim vlaknima (ultrasoft) i interdentalnih četkica.

Zašto fasete?

Fasete su idealno rešenje ukoliko imate svoje, zdrave zube, a želite da ulepšate osmeh. Idealno se kombinuju sa bezmetalnim krunicama i mostovima. Predstavljaju odlično rešenje za estetiku vidljivih zuba prilikom osmeha!

Ako želite blistave, bele zube, koji će izazivati oduševljenje Vaše okoline, naša apsolutna preporuka jesu keramički viniri.

Izaberite najbolje za sebe, zakažite termin u LAVIN DENTAL CLINIC-u i započnite ličnu transformaciju!

„Lepota će spasiti svet“

F. M. Dostojevski

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd