ORALNA HIGIJENA – 7 SAVETA KAKO OČUVATI ZDRAVLJE VAŠIH ZUBA

Pravilna oralna higijena veoma je važna u sprečavanju nastanka karijesa, upale desni, paradontopatije i mnogih drugih oboljenja usta i zuba. Dve osnovne komponente u održavanju oralne higijene jesu – samozaštita (pravilna higijena, ishrana, upotreba fluorida) i redovne posete stomatologu. Osnovni cilj jeste uklanjanje dentalnog plaka, koji se nakuplja na zubima i sadrži veliku količinu mikroorganizama. Ukoliko se dentalni plak ne uklanja, to dovodi do njegove mineralizacije i stvaranja zubnog kamenca koji Vi više ne možete ukloniti četkicom, u tom slučaju stručna pomoć je neminovna.

ORALNA HIGIJENA – 7 SAVETA KAKO OČUVATI ZDRAVLJE VAŠIH ZUBA 1
 1. Večernje pranje zuba
  Generalne preporuke jesu da održavate redovnu oralnu higijenu minimum dva puta dnevno. Međutim, mnogi od nas zanemaruju večernje pranje zuba, neposredno pred spavanje, što je od velike važnosti za Vaše zdravlje.
 2. Pravilna tehnika
  Način na koji održavate oralnu higijenu je isto tako važan, jer u suštini, ne četkati pravilno nekada daje iste rezultate kao i ne četkati uopšte. Četkicu treba postaviti vodoravno, na samoj granici sa desnima. Pokreti treba da budu nežni, kružni, bez agresivnog četkanja.  Preporučujemo i da se obratite svom stomatologu za obuku o pravilnoj oralnoj higijeni.
 3. Higijena jezika
  Plak se takođe nakuplja i na jeziku, što dovodi, ne samo do neprijatnog zadaha nego i do drugih problema sa zdravljem Vaših usta i zuba. Nežno četkajte vaš jezik prilikom svakog pranja zuba.
 4. Paste za zube sa fluoridima
  Kada je reč o pasti za zube, većina nas se zadržava na mirisu ili mogućnosti izbeljivanja zuba, ali najvažnije jeste da sadrži fluoride, koji su vodeća zaštita u borbi protiv karijesa. Preporučena koncentracija za odrasle osobe iznosi 1450 ppm-a fluora.
ORALNA HIGIJENA – 7 SAVETA KAKO OČUVATI ZDRAVLJE VAŠIH ZUBA 2

5. Interdentalne četkice
Upotreba interdentalnih četkica jednako je važna kao i upotreba klasične četkice za zube. Preporučuje se bar jedanput dnevno, jer se primenom obične četkice za zube uklanjaju naslage samo sa 60% zubnih površina, dok je za čišćenje prostora između zuba neophodna interdentalna četkica.

6. Povećan  unos voća i povrća, i ograničavanje količine hrane bogate šećerom
Sveže povrće i voće, ne samo da sadrži više vlakana nego je i jako dobro za zdravlje Vaših zuba. Šećer se u vašim ustima, nizom hemijskih reakcija pretvara u kiselinu, što dovodi do oštećenja tvrdih zubnih tkiva i nastanka karijesa.

7. Redovne posete stomatologu na svakih 4-6 meseci
Vaše svakodnevne navike su veoma važne, ali i za najrevnosnije u održavanju oralne higijene neophodno je da posećuju stomatologa minimum 2 puta godišnje, za uklanjanje čvrstih naslaga i preventivni pregled.

ORALNA HIGIJENA – 7 SAVETA KAKO OČUVATI ZDRAVLJE VAŠIH ZUBA 3

Danas postoje mnogobrojna sredstva koja Vam olakšavaju održavanje oralne higijene, jedno od njih je WATERPIK.

Waterpik je lider u razvoju proizvoda za oralnu higijenu. Sa tradicijom dugom preko 50 godina. Višestruko je nagrađivan za dizajn i tehnologiju.

Svetski priznati stomatolozi preporučuju Waterpik oralni tuš kao najbolje preventivno sredstvo u održavanju oralne higijene. Osim toga, posebno se preporučuje kod osoba sa: krunicama, mostovima, implantatima, fiksnim protezama, gingivitisom, parodontopatijom.

Waterpik pomoću pulsirajućeg vodenog pritiska uklanja bakterije i ostatke hrane između zuba i ispod linije desni gde četkica i konac ne dosežu. Masaža vodenim pritiskom stimuliše cirkulaciju što čini desni zdravim i jakim.

ORALNA HIGIJENA – 7 SAVETA KAKO OČUVATI ZDRAVLJE VAŠIH ZUBA 4

Uz malo volje moguće je sačuvati blistav osmeh Vaših zuba, zakažite pregled i uverite se zbog čega smo najbolji za Vas!

Telefon: +381 64 577 32 43

Adresa: Molerova 29, Beograd